torstai 6. lokakuuta 2022

Juoksutarinoita 20. Kolari Tampereella (8.1.1994)

Toyota Corolla. Lada. Toyota Carina. Saab 9000. Mitsubishi Colt. Ford Sierra. Lada. Opel Ascona. Poliisi! Opel Calibralla! Siis liikkuvat! 

Yritän tunnistaa autoja edestäpäin. Tiedän melkein kaikki. En Ladojen malleja. Ei tarvitsekaan. Veli pelaa käsikonsolipeliä. Sisko lukee.

- Vieläkö on pitkä matka?
- Ei. Kohta ollaan Orituvalla.
- Käydään Orituvalla!
- Ei käydä. Ei tarvita mitään.
- Mulla on nälkä!
- Kolarikadulla saa jotain syömistä.

Orituvalla käydään vaan kesällä, jos silloinkaan. Korkeintaan vessassa ja ehkä Eskimo-puikot hakemassa. Onneksi pian ollaan perillä. Ollaan menossa minun kummeille. Siellä on todennäköisesti pizzaa, koska Eija tietää, että mun herkkuruokaa on pizza. 

Ravintola Rustholli. Käytiin siellä neljännen luokan luokkaretkellä. Sampo ja Hilkka oli vahteina, kun Aarno sai sydärin. Nyt ollaan lähellä, koska ollaan jo liikennevaloissa. Golf-kenttä. Pelaako sitäkään kukaan oikeasti? Greg Norman ja Nick Faldo ehkä. Suomessa ei kukaan. 

Pari kilsaa enää.

- VARO!! 

*RUSAHDUS JA KOLINAA*

- Sattuiko teihin!? Sattuiko!? Ootteko kunnossa?! Voi hyvä jumala! 
- *itkua*
- Ei sattunut. 
- Perkele, se tuli vaan eteen!

Äiti ei pääse autosta, vaan katsoo siskoa ja veljeä etupenkkien välistä. Isä nousee autosta ja menee katsomaan autoa, Minäkin nousen autosta. 

Taksi ajoi huoltoaseman pihasta Toyota Camryn oikeaan etukulmaan. Taksin kuskina on noin viisikymppinen nainen, joka on hiukan hysteerinen, mutta näyttää olevan kunnossa. Isä käskee minut takaisin autoon. 

Menen takaisin autoon. Paikalle tulee poliisit ja ilmeisesti taksia ajaneen naisen poika, joka antaa kyllä tulla äidilleen sellaista kieltä, ettei meillä moista kuunneltaisi. 

---

Meidän pitää jäädä yöksi, auto ei ole ajokunnossa. Se jääminen tietysti on hyvä asia. Vähän ahdasta vain yhdeksälle ihmiselle olla kaksiossa, mutta voidaan pelata C64:sta ja muutenkin on siistiä, koska kummit on parhaita. 

Minulla on sellaiset vaatteet, että käyn Arton kanssa lenkillä. En pärjää sille. Saatana. Kerrostalon saunavuorolla on aina jännää, joten häviökään ei niin pitkään haittaa. Yöllä pelataan Wizards of Waria. 

---

Perinteinen automatka sukuloimaan. Meillä oli sonneja navetallinen, joten yön yli reissuja ei usein ollut. Tämänkään ei pitänyt. Taksia ajanut nainen ei ollut nähnyt meidän valkoista Camrya ollenkaan. Törmäys ei ollut kovsvauhtinen, mutta etuposki meni sisään ja auto huoltoon. 

Tuohon aikaan osasin lähes kaikki automallit. Olisi ne Ladatkin saattaneet mennä. Varsinkaan pimeällä matkustaessa ei ollut paljon muuta tekemistä kuin tunnistaa autoja etuvaloista. Silloin oli olemassa vielä liikkuva poliisi, jolla oli Opel Calibroja. Se oli olevinaan urheiluauto ja varmaan ehjänä ollessaan näin olikin. 

Golf ei ollut sellainen kaikkien laji mitä se tänä päivänä on. Tietokonepeleissä sitä oli, mutta Suomessa sitä pelasivat vain snobit. Golf-kenttiä kuitenkin ajoittain näki.

Kummisetäni Arto oli tuolloin vielä kovakuntoinen mies. Niitä ainoita harrastamattomia, jolle en tahtonut aina juoksussa pärjätä. Tuolla kertaa ei varusteetkaan olleet ihan priimaa. Tuulihousut, koululenkkarit ja gollege-paita. Raskaat päällä. Ja varmaan vähän järkytystä kolarista. 

Tapauksena tämä ei ole ihmeellinen, mutta hyvin muistettava. En ihan ole varma, olimmeko tosiaan siellä kaksiossa yötä vai jopa jossain hostellissa, mutta se ei suuria muuta. Vakuutus korvasi taksimatkan kotikylän taksilla takaisin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti