perjantai 29. kesäkuuta 2012

Helsinki tapahtumaohjauksen silmin - Osa 4.

Tällä kertaa tuli nukuttua hiukan paremmin. Välillä kyllä tuntuu, että huoneen jääkaappi yrittää kiihdyttää nollasta sataan alle viidessä sekunnissa.

6:50
Herätys. Aamupala. Kävely Stadionille. Kestää 17min, matkaa 2,4km. Sama täti juoksi korkkareilla ohi kuin kahtena edellisenäkin aamuna. Luulis, että 5-kymppisenä varmaankin samaan työpaikkaan kiirehtiessään olis oppinut lähtemään ajoissa.

7:40
Matti ja Janne jo odottelivat Event Presentation Officessa. Edellisenä iltana oli tullut aika railakkaasti paskaa MEIDÄN työskentelustämme. Valittaja oli tekninen delegaatti. Eli joku jostain EAA:n nurkkahuoneesta. Olimme kuulemma sössineet kaiken: kaikki lajit alkoivat myöhässä, kaikkia lajeja pysäyteltiin liikaa, suututimme urheilijat ja sotkimme. Meitä oli helppo syyttää. Onneksi kilpailunjohto, sekä YLE:n, että EBU:n porukka oli meidän puolellamme. Parm, joka on parit Olympialaiset käynyt ohjaamassa, sanoi eilisen työskentelyn olleen loistavaa.

Siinäpä YLE:n palaverissa oli mukana kilpailunjohto ja Swiss Timing. Sovittiin pelimerkit ja läksytettiin Omegaa hitaasta tulostensaamisesta, ja siirryttiin pelipaikalle. 

9:00:00
Kymppiottelun aitojen ensimmäinen erä lähti sekunnilleen oikeaan aikaan. Nyt on Soulin meininkiä. Eipä voi delegaatit valittaa... perkele. Aamupäivä meni suhteellisen rennoissa merkeissä. Hyvä niin, sillä ilta tulisi olemaan helveissöniä.

Swiss Timing jatkaa säätämistä. Samat miehet pari kertaa tulostaululla. Pitäshän ne nyt hienot laitteet toimia, kun ovat Olympialaisiinkin menossa. Ja tekevät vielä niin saakelin kalliitta kellojakin.

Seiväspaikalla alettiin pikkuhiljaa valmistautumaan sirkusnäytökseen. Tilannehan on aina kaoottinen, jos pari-kolmekymmentä naista päästetään pienelle alueelle keskenään sohimaan. Huumoria, huumoria... Nykysäännön mukaan seipään kanssa ei kuitenkaan saa juossennella seiväs- eikä juoksurata-alueella harjoittelumielessä kisan aikana. Tästä sitten yksi saksalainen saikin varoituksen. Se on nimittäin aika vaarallista.

10:30
Nelkun aitojen ensimmäinen semifinaali olikin jo raakasti kolme sekuntia myöhässä. Tästä varmaan illalla kuullaan. Juoksujen mennessä ajallaan alkoi seiväsfarssi. Tekninen delegaatti olisi voinut tehdä päätökseen ottaa 14 hyppääjää finaalin, ja keskeyttää kisan. Hyvin monella oli sama tulos samoilla yrityksillä, eikä 2 hyppääjää olisi ollut paha. TD kuitenkin halusi päteä ja käski kisan jatkumaan. Urheilijat eivät kuitenkaan ole luuloista huolimatta tyhmiä, vaan alkoivat läiskiä rastia ruuduille. Ihan oikeutettua protestointia. Huumoripläjäyksen jälkeen TD kävi uudelleen keskeyttämässä kisan. Tämä kaikki olisi voitu välttää järjen käytöllä. Kaikille siis tiedoksi, että seiväskaaos EI johtunut Suomesta, kisajärjestäjistä tai TV:sta. EAA:n Tekninen delegaatti teki päätöksen kilpailujohdon suosituksia vastaan.

11:40
Minuutilleen aikataulussa. Esteiden naiseristä Martta lähti keskeytyksestä doping-testiin. Jäämme odottelemaan. Swiss Timingin tulostaulu pimiänä.

15:08
Kun vehkeet alkaa hajoilla, ne myös hajoilee. Videotallentajan näyttö sanoi poks. Tietty sekään ei ole mikään tavat lättytellu, vaan joku überversio. Tilalle ei tahtonut hetikään löytyä. Videotallenteista tehdään edellisen päivän ja aamun tapahtumista lyhyt kooste, joka pyörii kisatapahtumien alussa. 

Moukarit tietenkin olivat edelleen käynnissä. Toinen karsintaryhmä aloitti myöhässä. Tämä johtui liian kovista karsintarajoista. Vain yksi heitti yli rajan, joten kaikki halusivat heittää kolme heittoa. Tietenkin. Karsintarajat päättää - YLLÄTYS, YLLÄTYS -Tekninen delegaatti. Tämä tilanne johti keihäiden myöhästymiseen. Kun päivän tärkein toive oli, että miesten satasen jälkeen jäljellä olisi keihään kolme viimeistä heittoa, oli aikataulun kuseminen aika ikävä juttu.

16.25
Teimme kentän vastaavan, keihään sekä pituuden lajijohtajien kanssa minuuttiaikataulun siihen, milloin kyseisten lajien finalistien on oltava esittelyjonossa. Jos olette katsoneet kisoja niin huomatkaa, että jonkun täytyy käskeä ja laittaa finalistit esittelyjonoon järjestykseen, tiettynä aikana, tiettyyn paikkaan. Nyt tiedätte, että käskijä olen minä ja toimija on lajijohtaja. Ei kilpailijat itsekseen osaa viivalle mennä.

Keihäällä oli siis hullu kiire. Ei ollut varaa paljon pysäytellä. Moukarin jälkeen oli kiire vaihtaa keihääseen, koska sen jälkeen piti vaihtaa vielä sektoriviivat. Johdon ehdotus oli ollut, että laitettaisiin molemmat sektorit valmiiksi jo aamulla. Ei tarvinne kertoa kuka oli evännyt tämänkin ehdotuksen... Säännöt ovat järjenkäytön vastakohta.

17:35
Sitten alkoi lajeja paukkua. Haastavaa on se, että illassa on monta lajia päällekkäin. Tänään sattui vielä olemaan 400m ja 800m juoksuja, korkeutta, pituutta ja keihästä. Kaikki päällekkäin. Nelonen ja kasi ovat sellaisia matkoja, joissa juostaan omia ratoja ainakin osa matkasta. Tämä tarkoittaa, ettei korkeushyppääjä tai keihäsmies voi odottaa vuoroaan radalla. Tämä tarkoittaa myös sitä, että startin ajaksi on pakko pysäyttää kenttälajit. Ja kun maaliintulon aikanakin olisi hyvä, ettei muita huippusuorituksia tapahdu on nelosella ja kasilla aika ikävä vaikutus kenttälajeihin. On pakko katkoa suorituksia. Onneksi tänään lajijohtajat toimivat mielettömän hyvin ja kaikki onnistui kentän osalta nappiin. Kiitosta kuuluu myös YLE:n varoittaja Kaikkoselle. Ohjauksen saksalainen tarkkailija piti mahdottomalta näyttävästä illasta selviämistä ilmiömäisenä. Samaan aikaan tornin WC (noin 0,3 neliön kokoinen koppi) hajosi. Tai sen ovi hajosi. Äänimies oli jäänyt sinne vartiksi jumiin, ennen kuin joku muu oli älynnyt tulla vessaan.

18:30
Mieletön kaaos. Kaiken säädön jälkeen 10-ottelun keihäs alkoi 25min myöhässä. On suoranainen ihme, että keihäsfinaali alkoi aikataulussa. Jos näin tiukassa aikataulussa otetaan 25min aikataulua kiinni, ei kukaan voi tulla syyttämään, etteikö tapahtumaohjaus ja lajijohtajat osaisi hommiaan. Tietysti kiitos menee myös toimitsijoille. 

19:45
Satasen Sakalauskas tuli näyttäytymään finaalin vailla haluakaan juosta sitä. Pilasi ainakin Collion mahdollisen juoksun. Lääkäri oli kuulemma kieltänyt osallistumasta, mutta oli halunnut tulla viivalle. Hyvää urheiluhenkeä... Eihän keihästä mitenkään ihan aikatauluun saatu, mutta saatiinpa Lehtimäen kuntaan mitali. Vähän pahaa silmää Wirkkalan suuntaan, sillä ehjempi Etelätalo olisi hyvinkin voinut olla ainakin finaalimies. Mitalista johtuen Kuoppiskin sortui ryyppäämään - lupasi juoda jopa yhden siiderin.

20:45
Pää täysin jäässä lajijohtajien ja kilpailujohdon, sekä tuomariston palaverissa. Söin minisipsipussin suurimpaan nälkään. Olinhan aamuseiskan jälkeen syönyt yhden sämpylän. Siitä sitten pienen palaveroinnin jälkeen kohti hostellettia ja todella vetreillä aivoilla lukemaan talon kauppakirjoja.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintosia tarinoita. Odotan vielä tarinan seuraavia osia.

    VastaaPoista