keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Helsinki tapahtumaohjauksen silmin - Osa 2.

Aamu alkoi A:lla. Heikohkosti nukutun yön jälkeen lähdin puoli seitsemältä Munkkiniemen suuntaan aamulenkille. Joensuussa jos tuohon aikaan lähtee lenkille, ei juuri ole muita hölkkääjiä. Helsingissä 8km lenkin aikana tuli valehtelematta ainakin 100 hölkkääjää vastaan. Tahmeahko kulku, mutta hyvä herätys.

7:50
Aamupala sovittiin klo 8. Tuovinen ja Kuoppis oli paikalla ennen minua, ja Tupi & Pettinen saapuivat Etelän miesten tyyliin 10min myöhässä. Sain joltain toimitsijajäärältä lempinimen "Noidan oppipoika." Jäärä ei itse tiennyt minun kuulevan keskustelua...

8:30
Akin autolla Stadikalle. Siellä kuuluttajatiimin englannistajaksi oli saapunut Maunulan Riitta from America. Päivä alkoi lajiesittelyjen harjoittelulla. Itse kiersin stadionilla kuuntelemassa selostuksen rytmiä, selkeyttä, musiikin voimakkuutta ja sen sopivuutta ympäri stadionin katsomoa.

Tornin juuressa selostuksen selkeydessä oli jumalatonta kaoottisuutta, koska maiden TV-yhtiöt tekevät siellä haastattelunsa. Siellä pitää siis äänenvoimakkuus olla huomattavasti pienempi, ettei taustahäly kuulu häiritsevänä heidän omiin lähetyksiin. Tarkoitus on kuitenkin palvella myös paikallaolevia katsojia, joten hommaan piti löytää kompromissi. Niinpä minä, kisojen pääsihteeri Honkalehto, EAA:n valvova tapahtumanohjausviskaali ja Eastwayn Jay pyörittiin pitkin kaarretta kuunnellen eri kulmista ja eri äänentoistolla tapahtuvaa kuulutusta.

Lopputulemana YLE ei halunnut äänitason nousua, joten Jay pirunmoisena ammattimiehenä "equtti" selostuksen taajuksia, joten sille kohtaa äänessä tuli kuoppa. Suomeksi: kaarteeseen osoittavista kaiuttimista laskettiin selostuksen (eli ihmisääneen) taajuuksien toistovoimakkuutta. Näin kuulutus ei häiritse lähetyksiä. 

12:00
Kuuluttajat saavat ääntämiskoulutusta vierasperäisille nimille. Natiivi-ranskalainen ja Anatoli kertoivat kuinka nimiä äännetään. Riitta on Jenkeissä asuvana aika hyvin kartalla, kuinka englanti taipuu. Esimerkiksi Abakumova EI ole "abaKUUmova", vaan "abakuMOva". Christophe Lemaitre äännetään "Kristof Lemötö". 

13:00
Komentolaitteisto eli radiopuhelimet, joilla kaikki komennot kulkevat olivat edelleen hiukan toimimattomissa. Laitteet ovat maailman parhaat, mutta kun ne tulivat ainoastaan 3 viikkoa myöhässä. Testi piti olla Tampereen Eliitissä. Laitteissa oli yhteysongelmaa ja kiertoherkkyyttä. Lopulta ne kuitenkin saatiin pelaamaan. Minä siis olen puhelimen kautta yhteydessä useampaan tahoon. Näissä laitteissa kaikki voivat puhua yhtäaikaa ja kaikki kuulevat. Jos hommaa ei harjoitella, on tunnelma luureissa kuin koulun ruokalassa = kaameaa älämölöä.

Komentoketjussa ovat:
  • Tapahtumanohjaaja - minä
  • Kilpailunjohtaja
  • Kilpailun ylituomari
  • Kenttävastaava - hoitaa käytännössä kentällä tapahtuvia ongelmia.
  • "ulosheittäjät" - ryhmä, joka pysäyttää urheiljat ja ohjaa heidät juoksun jälkeen pois.
  • Lajijohtajat - jokaisen suorituspaikan vastaava
Toiset luurit päässäni ovat kenttähaastattelijalle sekä hänen kameramiehelleen. Ja ihan loppuun asti Testikisan alkuun saakka pyrimme etsimään jotain komentojärjestelmää myös Appyn (=kisamaskotin) ohjaajille. Maskotti kun ei juuri näe, ei kuule liikkuessaan. Häntä, tai tässä tapauksessa heitä, ohjaa 4 maskottiavustajaa. Saimme viime hetkillä radiopuhelimet. Ne eivät kuitenkaan toimineet, joten Appyt heiluivat ilman komentoa ympäri kenttää. Huomiseksi tämä komentoketju kulkee iloisesti peruslälläreillä ja mp3-kuulokkeilla. Siis kolmannet luurit Tomin korviin. Ei siis ole ihme, jos illalla vähän viiraa päässä.

13:30
Palaveri YLE:llä pääohjaaja Parmin sekä päävaroittaja Tuukan kanssa. Sovittiin, mitä Test Eventissä testaillaan, keitä urheilijoita poimitaan, mitä hidastuksia ajetaan.

14:00
Testikisa. Kaiken pitäisi toimia, mutta mikään ei toimi. Toisaalta se on hyvä, koska näin edeltävänä päivänä näitä voi vielä testata. Stadionilla järjestettiin 45 minuutin esikisa, jolla pyritään testaamaan järjestelmää ja toimintatapoja sekä -mahdollisuuksia. Mittauslaitteissa kuitenkin ilmeni suunnalla jos toisella häikkää. Tämä aiheutti sopivaa kaaosta, ja itselle jäi hyvin kaoottinen tunnelma kenraalista. 

15:00
Videomiksaajan kone lyö sinistä ruutua, näin tekee myös tulostaulun ohjaajan kone. Sehän on aina mukavaa. Tässä vaiheessa kuuluttajat ja minä lähdimme hakemaan lähtölistoja huomiselle, kertaamaan lausuntaohjeita ja pyörimään edestakaisin Stadionin ja Kisahallin väliä.

20:00
Avajaisia katsomassa. Niitä ei varmasti ole helppo suunnitella. Silti jäi taas päällimmäiseksi pieni myötähäpeän tuntu. Yritetäänkö vähän liian erikoisia juttuja. Musiikki oli ihan ok, mutta uppoaako kansaan suomi-reggae-räppi? Lentävä Kalakukko Marco Hietalan laulamana heviprogena on ihan jees, mutta mitä siitä sanoo sisilialainen yleisurheilumies? Lopun puolituntinen naamarinäytelmä oli ranteet aukaisevaa sillisalaattia. Show päättyi lähes Miss Märkäpaitakisaan, joka saattoi olla liikaa vanhemmalle väelle. Ei upponnut. Tai upposi - syvälle suohon. Veikkaanpa, että suomalaisia pidetään taas puoli vuotta aika outoina. Ihmisiä oli kuitenkin kivasti paikalla.

22:30
Takaisin hotellille käymään ajolistoja läpi ja unille.

Näin. Huomenna sitten mennään tositoimissa. Veikkausaikaa aamuyhdeksään.

Tapahtumanohjauskoppi.
Suomi-meininki: Siilitukka ja Finlandia-vodkaa.
Paidan ymmärtää, kun näki tanssiesityksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti