tiistai 11. heinäkuuta 2023

Juoksutarinoita 67. Independence Day (11.12.1996)Huomenna on englannin koe. Pitäisi lukea, mutta reppu on koululla. Eikä mulla ole kirjaa, kun on yhteinen Jarkon kanssa. Säästöä.

Kuuntelen Offspringia ja Stratovariusta ja yritän suomentaa niiden kappaleita. Kyllä minä sanoja muistan, mutta en kielioppia. Sanakirjakin on niin saatanan paksu, että hermo menee.

En ole tunnillakaan suuremmin kuunnellut, kun opettaja on ankea. Tarja on kyllä ihan todella ankea. Se oli meillä hetken jo yläasteella. Se on tiukkis ja sitten se jää tuijottamaan jotenkin irstaasti. Hyi helvetti!

Huomenna mennään myös katsomaan Independence Day Jarmon, Eskon ja Tonin kanssa. Oon viimeksi käynyt katsomassa jonkun Golden Eyen vuosi sitten. Saakohan sieltä popcorneja?

---

Äiti tekee ruispuolukkapuuroa. Menen sen kyydissä. Joudun kävelemään seurakuntatalolta, mutta ei tarvi odottaa kylmällä pysäkillä.

- Luitko kokeeseen?
- Joo, koko alueen.
- No hyvä. Mitä teillä on kieliopista?
- Ei siellä semmosta oo, jotain keskustelutaitoja tai jotain.
- Haluatko, että vielä harjoitellaan?
- En. Väsyttää.
- Miks sulla on vanha reppu? 
- Tähän mahtuu liikuntakamppeet samaan. 

Lakkais nyt kyselemästä. En nyt oikeasti jaksa. Toinen reppu on koulussa ja en osaa. Kai se jotenkin menee. Sit kirjoituksiin jos lukis.

- Heippa, onnea kokeeseen! Tuun sitten hakemaan elokuvista.
- Joo, Toni ja Jarmo tulee meidän kyydissä!
- Joo, hyvin ne mahtuu.
- No kai ne nyt mahtuu, höntti. Ei ne mitään läskejä ole!
- Ei sanota toisia läskiksi!
- En sanonutkaan, sinä sanoit!
- No niin, heippa nyt.
- Heippa.

Lähden kävelemään hautausmaan ohi. Menen papan haudan kautta. Pappa kuoli liian aikaisin. Osaisin nyt vasta jutella sille. 

-Moro, ootko lukenut? 
-En sitten yhtään. Ei ollut kirjaa. Kai se läpi menee. Luitko ite? 
-Vähän. Mutta ei jaksanut kauheasti. 
-Olisin kerrankin ehkä jaksanut, mutten muistanut ottaa reppua kotiin. 
-Ei kai ne niin vaikeet oo. 
-Nyt se Haukionkala tulee. Tsemppiä! 
-Jees! 

Koe on paska. Luetun ymmärtäminen ja sanajutut menee ihan ok. Kai. Aine on aina ankea. Lähden puolen tunnin kohdalla. En jaksa enempää. Käyn lenkillä tässä välissä. 

---

Joudun vähän myöhästymään ruotsin tunnilta, kun käyn suihkussa. Älytön harmi. Iltapäivällä on onneksi maantietoa. Fantom onkin parhaita opettajia Erikin jälkeen. 

Koulu loppuu. Toni ja Esko sanoivat menevänsä Kannikkaan. Kävelen sinne. Siellähän pojat on kahvilla ja kreemimunkilla. Otan samanlaisen, mutta juon omenalimsaa. 

Mennään siitä kirjastoon. Pojat sekoilee käytävien välissä, minä katselen sarjakuvia ja levyjä. Ärsyttää, ettei Akiran uusinta osaa ole vieläkään tullut. Mikä siinäkin on? 

Käydään hakemassa karkkia Kyntäjältä. Riitta vie meidät siitä elokuviin. Jarmo siellä jo odottaakin. Joudumme odottamaan pihalla, ovet ei vielä ole auki. 

- Onkohan se hyvä? 
- Oikeastaan ihan sama, kunhan päästään sisälle. Munat jäätyy. 
- Olisko järkeä pistää pipo ja hanskat?! 
- Miten ne munia lämmittää? 
- Voihan sää tunkee ne housuihis. 
- Ai munat? 
- Niin. Kananmunia housut täyteen niin alkaa lämmittämään. 
- Pitää koittaa. Tulis nyt saatana avaamaan! 
- Oisko aika siistiä jos saatana tulis avaamaan? 

Ovi aukeaa. Yritetään olla röyhkeitä, mutta ei viitsi töniä tyttöjä ja aikuisia. Töysäläisiä kyllä voi töniä. Kuten Jyrkiä. Sillä on varmasti maailman isoin pää. 

Ostan popcorneja. Niissä on liian vähän suolaa. Mennään istumaan. Olen syönyt popcornit ennen kuin Will Smith lyö avaruusoliota turpaan. 

- Oliko vähän siisti? 
- Oli kyllä! Säikähdin helvetisti, kun se ukko ärähti siihen ikkunaan. 
- Eiköhän kaikki säikähtänyt. 
- Mitä huomenna on koulus? 
- Alkaa pirteesti historialla. 
- Ei saatana. 
- Kyllä saatana. 

Esko lähtee. Äitikin tulee hakemaan. Onneksi Corsa on lämmin auto. 

---

Olin tavattoman huono lukemaan kokeisiin. Luin kyllä muuten paljon, mutta en koulukirjoja. En tehnyt läksyjä koskaan ja reppukin oli usein valmiiksi koululla. Olisi voinut toimia toisinkin. 

Englanninopettaja Tarja ei ollut suosikkiopettajia. Varmaan kenenkään. Jotenkin sellainen keski-ikäisen naisen flirttaileva olemus ei maistunut teinipojille ollenkaan. Hällä oli jonkinlainen miestenlehti historia, josta tuo Haukionkala-lempinimikin juontaa. Siitä voi jokainen arvailla jutun sisältöä. Kokeesta sain 6-. 

Kannikka, kirjasto ja Kyntäjä. Siinä ne yleisimmät ajanviettopaikat. Lisätään siihen vielä Kesport. Vähissä oli paikat, mutta riitti. Ja kirjaston valikoimahan oli oikeasti hyvä, varsinkin sarjakuvien osalta. Niitä on tullut jonkin verran harrastettuakin. 

Independence Day oli meille sukupolvikokemus. Se oli aidosti hieno ja tarjosi huumoria, toimintaa sekä ihan ok tarinan ainakin tuohon maailmanaikaan. Edelleen muistan, kun naurettiin Will Smithin lyödessä ufo-oliota turpaan keskellä aavikkoa. Turpaanlyönti on vain tainnut jäädä nyt miehellä vähän päälle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti