tiistai 26. kesäkuuta 2012

Helsinki tapahtumaohjauksen silmin - Osa 1.

Nyt alkaa viikon kestävä juttusarja meikäläisen duunailuista EM-kisoissa. Toimin siis tapahtumaohjauksessa toisena ohjaajana. Valotan tehtäviä viikon aikana (mikäli jaksan ja ehdin) aina sitä mukaa, kun päivät etenee. Tämän teen ensisijaisesti sukulaisille tiedoksi, mutta siinä samalla se selviää myös muualle.

Tämä viikko alkoi matkalla Helsinkiin. Pienellä kauhulla jätin vaimon kahden tuholaisen kanssa kotiin. Junailu tapahtui Hyppös-Kimmon seurassa. Matkalla eräs mumeesi tiputti läppärini lattialle. Toivotaan, ettei hajonnut. Tästä nopeahkon ruokailun jälkeen suuntasin 30kg kantamusten kanssa kohti majapaikkaa, joka sijaitsee Academica Hostellissa, Hietaniemen hautausmaan lähellä. Heti kohta olikin lähdettävä Stadionin suuntaan, sillä siellä alkoi erinäiset harjoitukset, palaverit sun muut setsuurit.

12:30
Kävin kuittaamassa itselleni akkreditoinnin eli kulkuluvan eri alueille. Kuva otettiin paikan päällä. Kuten passikuvat yleensä, niin tämäkin teki minusta krapulaisen KGB-agentin näköisen otuksen.

12:45
Homma alkoi virallisten toimitsijavaatteiden sovituksella, jotka yllätykseksi olivat täysin oikeaa kokoa. Ihan miellyttävät päällä. Seuraava tehtävä oli lähteä kuljeskelemaan ympäri katsomoita. Eri alueilla pyöriessäni kuuntelin kuulutuksen ja musiikin äänentoistoa. Kuulutuksen pitäisi olla riittävän selkeää, sopivalla voimakkuudella ja silti tunnelmaa luovaa. Taustamusiikki pitää olla sopivalla tasolla. Musiikkigenreistä voi olla montaakin mieltä, mutta testimusiikkina Paradision Bailando ei ehkä ole ihan nykypäivää.

13:30
Seuraava työmaa oli kenttähaastattelukameran testaaminen. Kamera siis kuvaa haastatteluaitioon saapuvan urheiljan silloin kuin haastattelija, tässä tapauksessa Saukkonen, häntä haastattelee. Demonstroin urheilijaa vesisateessa, mutta kuva ei kentältä ohjaukseen asti saapunut. Liian pitkä piuha = HD-laatuinen video ei jaksa tulla pätkimättä.

14:30
Ruokatauko. Ensiksi selvittelyä, miksei maanantaille ole ruokalippuja. Niitä vesisateessa odoteltiin Kuoppiksen ja Tuovisen kanssa. Lopulta saatiin. Ruoka oli aivan syötävää, ja isossa nälässä tuli hyvään paikkaan.

15:30
Tulostaulun pohjien käyttöopastus. Swiss Timingin saksalainen opasti erilaisten reaktio-, tulos- sekä väliaikapohjien käyttöön. Yhteistyö toimi by rally-english, mutta perille päästiin. Huomiseksi jäi ainoastaan sovittavaksi se, millä mitäkin pohjaa videotaululle pyydetään. Eli käytännössä: satasen juoksu alkamassa - "laitatko lähtölistan taululle." Varaslähtö - "laitatko reaktioajat taululle." Juoksijat maalissa - "laitatko alustavat ajat taululle." Itse asiassa ajat tulee chipillä, joka on kiinnitetty urheilijoiden numerolappuun.


17:00
Lajijohtajien palaveri ja ohjeistus. Käytiin Matin kanssa kertomassa, mitä pitää lajijohtajien muistaa kisojen aikana. Kuka käskee, miksi käskee, mitä lajijohtajien pitää seurata, milloin tulee juoksujen pilli, miten protestitapauksissa toimitaan jne. Ongelmia tuotti komentojärjestelmä eli puhelinyhteys lajijohtajien ja tapahtumaohjauksen välillä. Laitteita on 16, mutta niitä saisi olla enemmän. Käytännössä tapahtumaohjaus tarkoittaa sitä, että ohjaaja kertoo, että Pitkämäki saa heittää vasta Evilän pituushypyn jälkeen, joka tapahtuu vasta satasen startin jälkeen. Sen jälkeen urheilijaesittely korkeuspaikalla, jonka jälkeen kenttälajit voivat jatkua. Eli tapahtumaohjaus vastaa siitä, että aikataulu pitää, eikä ns. huippusuoritukset tapahdu yhtäaikaa.

18:00
Koko tapahtumaohjauskopin (=lasitettu parakkikoppi tornin ja katsomon välissä) ohjeistus. Kopissa istuu paljon väkeä, joka vastaa tapahtuman läpiviemisestä aikataulussa ja katsojille joten kuten selkeästi.

Kopista löytyy:

  • Tapahtumaohjaaja x 2
  • Kuuluttajat x 5
  • Videomiksaaja
  • Tulostaulun ohjaaja
  • YLE:n varoittaja
  • Äänimiksaaja X 2
  • Videoleikkaaja X 1
  • Vapaaehtoiset x 2
Siinä harjoiteltiin erilaisia urheilijaesittelyjä ja Euroopan johtava tapahtumaohjaaja tarkkaili, miltä homma hänen mielestään näytti. Mies oli ohjannut useammat arvokisat, joten kokemusta ainakin oli.

21:00
Ruokaa ja kuulutusperiaatteiden läpikäyntiä kuuluttajien kanssa.

Aikamoisen pitkän rupeaman jälkeen olo on aika tyhjä. Enää 6 päivää jäljellä. Huomenna testikisa ja keskiviikkona paukkuu.

Muistakaahan käydä veikkaamassa EM-kisoja = LINKKI

vas. Tuovinen, Kuoppa-Aho, Heusala
Kassalipas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti