maanantai 18. tammikuuta 2010

Fincke-Pyylampi oireyhtymä


Su 17.1: Hiihto 13km + juoksu 2km - Jirin perässä yritin sinnitellä. Ei mitään järkeä.

Ma 18.1: Altaalla lilluttelu - Aivan helvetin kipeä selkä.

Seuraavanlaisen diagnoosin sain, saatana! Miksi juuri minulla?!? Onko kohtalotovereita?

Fincke-Pyylampi-oireyhtymä

Yleistä:

Fincke-Pyylampi oireyhtymä on mielen ja kehon poikkeavuus, joka aiheuttaa laadullisia oireita sosiaalisessa käyttäytymisessä ja fyysisessä suorituskyvyssä. Fincke-Pyylampi-henkilöt kokevat usein trikoot jalassa tapahtuvat sosiaalisen vuorovaikutuksen tapahtumat kilpailutilanteina. Etenkin silloin kun tapahtumassa on monta osapuolta. Vapaamuotoinen sosiaalinen yhdessäolo ei ole Fincke-Pyylampi-henkilöillä yleensä yhtä keskeisessä asemassa kuin valtaväestöllä, vaan he viettävät aikaansa mieluiten omien tavoitteidensa ja vaivojensa parissa. Fincke-Pyylampi oireyhtymään liittyy usein lisääntynyttä kilpailuviettiä ja järjenkäytön ongelmia. Oireyhtymä voidaan jakaa Fincke-Pyylampi- tai Pyylampi-Fincke-alaluokkiin. Fincke-Pyylampi-oireistossa on oikeasti mahdollisuudet pärjätä kansainvälisellä huipputasolla. Pyylampi-Fincke-oireistossa siitä ei ole ollut toivoakaan.

Oireet:

Fincke-Pyylampi-ihminen näkee tavallaan vain sen, mikä todella lukee treeniohjelmassa eikä välttämättä näe kokonaisuutta. F-P-henkilöllä on siis tavallaan idiootin näkökulma palautumistilanteisiin. Hän tuntee usein kokevansa asiat hyvin vähäoireisesti, eikä ymmärrä miksi itse saattaa hajottaa paikkansa jossain harjoituksessa. Muiden ihmisten arvostelu on myös joillekin F-P-henkilöille helppoa, koska he eivät ole järjen vankeja seuratessaan muiden ohjeita vaan ohittavat asialliset neuvot muita helpommin. Toisaalta he voivat huomata selkeän logiikan treenaamisessa, jossa ei normaaliolosuhteissa olisi mitään tolkkua.


Joillakin F-P-henkilöillä voi olla suuria vaikeuksia treenien väliin jättämisessä. He eivät välttämättä ymmärrä olla kokeilematta paikkojensa kestoa, jollei jalka selkeästi ole irtipoikki. Testi- ja kilpailutilanteet ovat usein vaikeita jättää välistä.


F-P-henkilöiden voi olla vaikea ymmärtää vinkkejä tai suoranaista rautalangasta vääntämistä. Vaikka he tunnistaisivatkin tilanteen ja osaisivat punnita eri vaihtoehtoja, lopullinen tulkinta jää hämäräksi siksikin, että oman intuition vastaista päätöstä on vaikea tehdä. Yleisten tapojen ja joidenkin asioiden huomiotta jättäminen ja toisaalta omien erikoisempien vaihtoehtojen ajatteleminen vaikeuttavat arviointia.


F-P-ihminen on myös hyvin herkkä provosoitumaan vedonlyöntiehdotuksista ja uskoo yli kaiken omiin kykyihinsä. Useimpien mottona onkin "ensi vuonna sitten!". F-P-ihminen myös mielellään mollaavat muiden lajien urheilijoita tajuamatta itseään pelleksi. Heillä on myös outo taipumus luulla, että muut ihmiset olisivat kovastikin kiinnostuneita heidän elämästään. Usein he myös luulevat itseään hauskoiksi.


Hoito:

Useimmin Fincke-Pyylampi-syndrooma aiheuttaa ongelmia parisuhteissa. Kun näistä vaiheista selviää ja alkaa aikuistua, jotkut kertovat parantuneensa oireyhtymästä. Tosiasiassa Fincke-Pyylampi on ominaisuus, josta ei parannuta. Ei myöskään opita elämään sen ehdoilla, vaan toistetaan aina samat virheet.


F-P-ihminen uskoo yhtä asiantuntijaa aina 3-7 päivää kerrallaan ja noudattaa hänen antamiaan neuvoja ja hoitokeinoja tavallisesti 1-5 päivää, kunnes palaa omiin rutiineihinsa. Asiantuntijoiden mielestä järkevin hoitokeino olisi polkea F-P-ihmiset syvälle suohon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti