sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Valtimot auki!


Ke 28.4: A: Kehonhallinta 45min I: 9km kevyt - Sisäreisi kosketusarka, muttei juoksua haitannut yhtään.

To 29.4: A: Liikkuvuus 50min + 3x500m/1.27-1.34/2'+10x200m/30-32"/1.15-1.45 I: 7km kevyt - Aivan huippukulku vedoissa. Elitet vaan tuntuu vieläkin vähän jäykiltä ja uusilta.

Pe 30.4: 8km rento - kevyesti kiihtyvä aamulenkki. Tosi mukavata menoa.

La 1.5: 14km kevyt/rento - 700m kova - Hengitys ei pelannut. Pitäähän se paskakin juoksu välillä tulla.

Su 2.5: Kalliojärvi-juoksu 5,4km@Valtimo 19.03min. 13. sija - Hyvä juoksu, ei kuitenkaan sellaista irtiottokykyä vielä.

Vähän turhanpäiväiseltähän se tuntuu omista vässykkätuloksista kertoilla, kun ovat tänään juosseet vähän kovempaakin jossain. Kuitenkin. Tuli käytyä Valtimossa tai Valtimolla tai miten vaan.

Taustoja

Kalliojärvijuoksu juostaan täysin keskellä ei mitään. Kalliojärvi on Valtimon kylä ja Valtimokin on keskellä ei mitään. Valtimo on suhteellisen lähellä Juukaa, joka sekään ei ihan Suomen napa ole. Juuka sentään on vain 100km päässä Joensuusta, joka taas on lähellä. Lähellä Venäjää. Tosiaan varsin pienessä taajamassa kisailtiin. Sää oli mitä epävakain eli välillä paistoi ja välillä sitten reippaasti sateli. Itse kisan aikana sää kuitenkin tasoittui sateettoman kosteaksi pilvipoudaksi. Tuulta kuitenkin aukeilla oli ihan kotitarpeiksi.

Kisa oli ennakolta kovan tynkä. Wannas, Francis, Pennanen + monta kovaa paikallista ja paikatonta menijää. Reittiennätys oli Kari Pietarisen nimissä ja sitä oli ennenkin yritetty rikkoa. Rahapalkinnot olivat messevät juhlavuoden kunniaksi. Sillä saattoi pienen pieni vaikutus olla varsin kovatasoiseen kisailijakaartiin.

Reitti on järjestäjän mukaan 5,6km, mutta 5,4 se oikeasti on. Ei ainakaan enempää. Korkeuseroa kutakuinkin 40m. Alustasta 1km asfalttia ja loput pirullisen irtokiviseksi lanattua savihiekkatietä. Ihan mukava lenkki, joka yllättäen kiertää Kalliojärven. Kisakeskuksena toimi vanha koulu, jonka iästä kertoo seinillä roikkuvat Jani Sievisen "altaassa ei tupakka pala"-julisteet. Mila Kajaskaan ei ehkä enää ole suurinta fanikatrasta ympärilleen keräävä urheilija. Voin tietysti olla vähän väärässäkin.

Verryttely

Kisajulisteessa aloitusaika oli 12, mutta startti oli kuitenkin vasta 12.40. Otin jopa pienet torkut siinä pukuhuoneena toimivan "liikuntasalin" lattialla. Sitten vain vesisateeseen verkkaamaan. 3km kevyttä juoksua ja vessan kautta vaatteiden vaihtoon. Vaikka keli näytti ankealta, se ei kuitenkaan ollut kylmä. Eli lyhyissä juostiin. Oikeastaan taas polvipituisissa trikoissa ja kompurasukissa. Pitkä paitakin oli. Ja hanskat. Kävin ennen starttia vielä ottamassa pari-kolme aukkaria. Jalat olivat juostavat, joten en viitsinyt enempiä lämmitellä.

Kisa

Lähtölaukaus tuli vähän puun takaa, joten jäin Shabuninmaisesti taka-alalle. Sieltä pikkuhiljaa nousin kohti kärkeä. Tarkoitus oli ottaa eka kilsa hissukseen. Kärki kuitenkin meni hirmuista vauhtia ja omakin aika oli alle 3.15. Löysäsin vähän ja tyydyin sellaiseen 3.30-vauhtiin. Metsätaipaleella hinasin itseäni lähemmäs edellä meneviä. Ainakin Lieksan Oinonen jäi taakse 3km:n kohdalla. Tuuli oli kova, joten en 3,5km kohdalla olevassa mäessä viitsinyt vielä kiristää vaikka varaa olisikin ollut. Odottelin, että olisi nelosen ja vitosen välissä olevan suoran saanut juosta hiihtäjän hartioiden takana tuulensuojassa. Mutta mitä paskaa, sinnehän ne jäivät selän taakse venkoilemaan. 4km:n kohdalla avautui näkymä kuin Simpsiön huipulta: peltoa, lato, peltoa, lato, peltoa, Lapua, peltoa, lato. Eli sieltä näkyi viimeinen maili. Ei kiva. Pystyin silti vauhdin ylläpitoon ja 5km:n kohdalla vähän nykäisinkin. Siinä kuitenkin "liukastuin" irtokiviin ja rytmi hetkeksi sekosi. Näkyisi olevan, että Kimmo Alesmaa hyökkäsi takaa vierelle. En kuitenkaan moista kauaa katsellut. Kiristin ohi ja karkuun. Loppu ei tuntunut pahalta, mutta vähän sellaista irtiottokykyä jäin kaipaamaan.

Loppusanat

Wannas veti kovaa. Oli jättänyt Franciksen puoli kilsaa ennen maalia. Jäin 2.45 kärkeen. Eli liikaa jos ajatellaan SM-maastoja. Aika 19.03 oli kuitenkin 30s parempi kuin viimeksi juostessani Valtimolla. (Silloin muuten juoksi senkin verran legendaarinen hahmo kuin Olli "Opa" Toivola samaa kisaa ja menin vielä häviämään sille.) Pennanen juoksi hirvittävää vauhtia. Pitääkin ruskettuneena juosta. Toisaalta paikalla oli ruskettuineita, jotka olisivat voineet juosta kovempaakin. Arturokin hiippaili lainakengillä kovasti. Eihän sitä nyt kengät ensimmäisenä tule mieleen kun kisoihin lähdetään.

Ylihuomenna on sitten Polvijärvellä pm-maastot ja 6km. Siellä aion testata SM-kisavauhtia ja lähden juoksemaan alle 3.20-vauhtia ja katsotaan kuinka pitkään se kestää. Maastostahan se riippuu, mutta menisi nyt vaikka se 3km.

Erä-Jorma höyläsi 20sekkaa kympin enkasta pois ja luku näyttää nyt 28.32. Se on kovaa se. Olisin jäänyt Kalliojärvellä kyydistä. Harjamäkikin lähenteli EM-rajaa. Sekunti vielä. Ja suunnistajaklopitkin menivät ottamaan Tiomilan voiton. Näyttäisi siltä, että hyvä on sunnuntai ollut kestourheilurintamalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti