torstai 6. kesäkuuta 2024

Juoksutarinoita 91. Vuosi 1997


Koulu kiinnosti kovin vähän. Tai oikeastaan tietyt aineet kiinnostivat, mutta ei mitään läksyjä kyllä omaehtoisesti tullut tehtyä. Hankalat tai tylsät tunnit perusteltiin itsellemme jollain tekosyyllä mieluummin lintsattaviksi. Tylsyyden kestäminen oli minimissään, kavereiden tärkeys maksimissaan.

Seurasin urheilua kuin hullu. Enemmän kuin koskaan. Siksi tuolta ajalta muistaakin paljon. NHL-joukkueet ovat hyvin muistissa. Junnut ihmetteleekin, miksi ääneen aina mietin, onko joku pelaaja sen ja sen poika tai "miks joku Yzerman managerina on niin ihmeellistä?".

Sain jo melko vapaasti päättää menemisiäni. Tai ehkä en saanut, mutta en kyllä lupia paljon kysellytkään. Tottahan tytöt kiinnostivat. Kuitenkin ne oman lukion tytöt oli jotenkin liian tuttuja. Piiri oli liian pieni. Jos olisi kysynyt jotain treffeille, niin riski pakeista ja kasvojen menetyksestä olisi ollut liian suuri. Kun ei juonutkaan mitään, niin ei tullut sitten edes vahingossa mihinkään lähikontaktiin mentyä. Tytöt olivat kavereita. Kauniita toki, mutta enemmän kavereita. 

Se, mikä tuolloin iski toden teolla oli musiikki. Löysin raskaamman musiikin ja uskalsin jättää teknon. Kuuntelin kaikkea mahdollista kirjaston kattavasta valikoimasta ja musiikkitietous karttui. Kehun itseäni pohjalaiseksi liian vähän, mutta musiikkivisoissa minulle on kyllä hankala pärjätä. Genrestä riippumatta. Se on jäänyt ruotsia paremmin päähän. 

Juoksussa tulin vaiheeseen, että oli oikeasti omaakin motivaatiota treeneihin. Ei pelkästään käskettyä. Pääsin ensimmäistä kertaa SM-maastoihin. Tuon kerran jälkeen onkin sitten pari kertaa tullut käytyä. Vaikka todellisuudessa olen aika huono maastojuoksija, on se tapahtumana vuoden urheilullisia kohokohtia. Jotkut katsovat mäkiviikon, minä SM-maastot. Katson minä kyllä mäkiviikonkin...

Tutustuin taas urheiluvammoihin. Monet sanovat, että urheilu kasvattaa. Minä sanoisin, että urheiluvammat kasvattavat. Vammat kasvattavat pettymyksensietoa, mutta myös uskoa siihen, että kaiken paskankin takana saattaa olla jotain hyvää. Toisaalta se, kun joku kertoo, että näitä voit tehdä ja kunnossa se on suunnilleen tällaisen ajan päästä, on urheilun parhaita motivaattoreita. Harva urheilija kaipaa kisoja tai menestystä. Väitän, että urheilija kaipaa säännöllistä liikuntaa siinä omassa lajissaan. Ilman kipua. Tai miedolla kivulla marinoituna. 

Tuolloin alkoi myös erittäin merkittävä ystävyys Petrin kanssa. Oikeastaan tyypin, joka oli rasittava, mutta yhtä avoin kaikelle hullulle. Tuosta tyypistä on tullut tärkeä bändikaveri ja tyttäreni kummisetä. Toki tunnettiin aiemminkin, mutta jotenkin tuossa kohtaa löytyi jotain yhteistä. 

Jonkinlainen itsenäistyminen ja oman suunnan etsiminen tuohon aikaan kuului. Alettiin olla "sillä seinällä", josta ne omat teokset löytyisivät. Hiustyyli, musiikki, urheilu ja tietynlainen piittaamattomuus alavutelaisesta tavasta toimia.

Siellä on se Kolmannen naisen Maailma on tyly -meininki, mutta jotain muuta se oma sisin kuitenkin on. Siellä on sitä jyrkkää pohjalaisuutta, mutta sitten sellaista sovittelevaa ja ratkaisukeskeistä muutakin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti